top of page

Kjøpe fotoutstyr i utlandet?

07.03.2017

Kjøpe fotoutstyr i utlandet?Får stadig vekk spørsmål om det ikke lønner seg og kjøpe fotoutstyr i utlandet.

Og svaret på det er jo ganske sammensatt. Noe kan lønne seg, mens andre ting ikke lønner seg.

For å begynne med importregler.

Vis du skal få det til sendt fra utlandet er MVA grensen 350,- kr inkludert frakt. Det vil si at vis det du skal kjøpe koster mer enn 350,- kr inkludert frakt, så skal det betales Norsk mva. på 25% på summen av varen og fraktprisen. Og det kommer gjerne et fortollingsgebyr (gebyr for å håndtere papirer og kreve inn mva.) som gjerne ligger på et par hundre kr. Det er helt avhengig av hvem som krever det inn (som Posten, DHL, UPS, osv.)


Vis du er i utlandet og kjøper det selv.  Og er ute av Norge i mer enn 24 timer, så er grensen på 6000,-NKR. Så vis det koster mer enn 6000,-kr så skal man betale norsk MVA for det man har med seg.
Når det gjelder kamera, objektiver, blits og elektronikk generelt.

Så er faktisk det ganske billig i Norge i forhold til mange andre land.

Så vis man sammenligner prisene i Norge og andre Europeiske land så kan det faktisk mange ganger være billigere og handle her hjemme. I fra USA og Asia kan det være noe billigere, men når man får på Norsk MVA. er det ikke sikkert det er så mye og spare allikevel.

Så man må sjekke og sammenligne prisene nøye og huske på og regne med MVA og behandlingsgebyret.

Men der man faktisk kan «tape» mest er på Garanti/reklamasjonsretten.

De største produsentene gir deg gjerne 1 års Europeisk Garanti eller verdens garanti. Mens noen gir bare 6 måneders garanti, og noen gir deg ikke garanti i det hele tatt utenfor det landet det er kjøpt i.

Kjøper du det her i Norge så har du 5 års Garanti/Reklamasjonsrett.

Det vil si at vis det oppstår noe feil på produktet, som du ikke er skyld i selv, så skal du få det reparert uten kostnader i 5 år etter kjøpedatoen. Når det er kjøpt i Norge.  (så sant det er forbruker kjøp og ikke firmakjøp)

Så jeg vil si det ikke er lønnsomt og kjøpe kamera, objektiv, blits, osv. i utlandet, selv om man kan spare noen hundrelapper på akkurat når man kjøper det. For vis det skulle oppstå en feil med det, så kan en reparasjon for koste mer enn det man sparte.Men når det gjelder Foto tilbehør som filter, fjernkontroller, reflektorer, sol blendere, foto bager/sekker, Oppbevaring for minnekort, osv?.

Det er ofte det ganske dyrt i Norge.

Og på sånne billigere ting, der man ikke er så avhengig av Garanti og reklamasjonsrett.

Der kan det være en del og spare.
23 visninger1 kommentar

1 Comment


bottom of page