top of page

Reflektor.

25.01.2019Reflektorer er kanskje det mest allsidige belysnings verktøyet man har til rådighet.

Den hjelper deg å reflektere lyset og lyse opp der man trenger litt mer lys, uansett om man er ute eller inne i studio og uansett om man bruker naturlig lys eller blits.

En reflektor plassert rett overfor et hovedlys kan fungere som et hår lys, skaper avstand mellom motiv og bakgrunn. Plassert foran et bak opplyst motiv kan vi unngå silhuett effekten, ved hjelp tilgjengelig, naturlig lys til å balansere eksponeringen mellom vårt motiv og bakgrunn.

Holdes den med en nitti graders vinkel mot modellens bryst, kan vi kaste litt lys opp på modellens ansikt og hals, eliminerer plagsomme skygger forårsaket av pannen og kinn.

Mulighetene er nesten uendelige og ikke minst like viktig, det er et veldig rimelig alternativ.

Det finns masse forskjellig størrelser og utforminger.

Så man må velge det som passer best til sitt eget bruk. Kommer inn på noen forskjellige typer litt lenger ned.


Men hvem farge skal man bruke?


Sølv

Sølv reflektoren er en av de mest nyttige, og er best for nybegynnere.

Siden sølv reflekterer mest mengde lys, er det et godt valg for situasjoner med dårlig lys eller de scenarier der du trenger et sterk fyll lys. Siden det ikke endrer fargen (hvit balansen) på blits eller studio lys, er det perfekt for både innendørs og utendørs portretter.

En annen grunn til at det fungerer så bra for nybegynnere er at de fleste nybegynnere gjør den feilen og ikke plassere reflektoren nær nok til sitt motiv.

Sølv reflektoren reflekterer mer lys enn gull. Det gjør at den kan plasseres lenger unna motivet enn vi vanligvis vil, uten å ofre resultatet. Det faktum at sølv er den sterkeste av de fem er en fordel, men det kan også gi for sterkt lys.

Ta deg tid til å eksperimentere med riktig og effektiv plassering.


Gull

Gull reflektor er flott for utendørs portretter fordi det samsvarer med varme fargetoner av sollys. Gull reflektor er faktisk på sitt beste når den reflekterer sollyset, det gir en varm glød over motivet. Men normale hudtoner har lett for å bli alt for gule, vis du ikke er forsiktig.

Dette er også grunnen til at gull reflektor er heller ikke anbefalt for studio eller Blitz arbeid. Det endrer ikke bare fargen på det hvite lyset som treffer den, men kan kaste ujevne fargetoner på motivet.


Hvit

I de fleste tilfeller er dette min favoritt. Den hvite reflektoren gir ikke nødvendigvis like mye lys som sølv eller gull, men når den brukes riktig kan den likevel gi akkurat nok lys på motivet for å overvinne skygger og legge subtile dimensjon overfor større lyskilder. Siden det er myk, rent lys, fungerer det godt både i studio og ute når det er rikelig med lys. Men vis det er lite lys er den ikke effektiv i det hele tatt.

Viktig å huske på. For at den hvite reflektoren skal være effektiv må den være veldig nære motivet.

Bryllupsfotografer elsker den hvite reflektoren, fordi den ikke endrer fargen på lys eller kjolen.


Svart

Den svarte er egentlig ikke en reflektor. Men den skygger for lyset og absorberer lyset.

Som gjør at man kan unngå uønsket lys på motivet.

som vi vet, svart absorberer lys, noe som bidrar til å kutte ned på refleksjoner fra blanke, reflekterende overflatene og er en av grunnene til at det blir brukt så ofte i smykker fotografering. Når den svarte «reflektoren» plasseres riktig skaper den skygger, når lyset faller for jevnt over motivet.

Fordelen med dette er at det tillater deg å lage skygger i stedet for å overvinne dem.


Gjennomsiktige (Translucent)

Dette er teknisk sett ikke en reflektor, dette panelet reduserer lyset fra en blits eller eksisterende belysning, eller som en diffusjon panel mellom sola og ditt motiv. Siden større lyskilder gir mykere lys ved hjelp av gjennomsiktig panel som en stor diffuser gir deg en meget stor, lett bærbar lyskilde. En stor gjennomskinnelig reflektor kan også brukes som en improvisert bakgrunn for et Portrett bilde.

Men normalt vil det gjennomskinnelige panelet nesten alltid være mellom motivet og lyskilden.


Speil.

Speil er veldig effektiv, den reflekterer veldig mye lys og virker som en ny lyskilde.

Små speil er perfekt til produktfoto.

Mens store kan brukes til f.eks. portretter.

Man får plast/akryl speil som kan bøyes.


Man får også reflektorer som er blanding av forskjellige farger.

F.eks stripetet hvit og sølv.Typer reflektorer.

De mest vanlige er runde i forskjellige størrelser.

Avlange som passer bedre til helfigur.

Små med hull som man setter på objektivet. passer til MacroTrekant reflektor med håndtak. De er lettere og holde selv. Begynner også å komme i andre former.Man får også store reflektorduker, man strammer opp i en ramme.

Når man skal bruke reflektorer er det veldig praktisk å ha en assisten til og holde reflektoren.Man får også egne stativ til og feste reflektoren på.

Har man med seg noen klyper/klemmer, kan man bruke de til å feste den i et tre, gardintrapp, lysstativ, eller hva som måtte passe, der du skal ta bilde.


Lage reflektorer selv.

Det er veldig lett å lage reflektorer selv, og mange materialer man kan bruke.


Isopor. I fotostudioer er det mange som bruker store isopor blokker. Og da gjerne malt svart på den ene siden, så man har hvit reflektor på en side og svart skjerming på den andre siden.


Sølvfolie, er fint å bruke. Spesielt praktisk og ha i fotosekken. Tar liten plass. Bare å brette ut i den størrelsen man trenger, når man skal ta bilder av f.eks. blomster. Et lite tips når det gjelder sølvfolie, er å krøll den sammen og rett ut igjen, før man bruker den.


Nød/varmefolie. kan brukes vis man trenger en reflektor som er litt større. Fås både i sølv og gull.
58 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page